To-faktor godkendelse

Når du handler eller gennemfører andre betalinger på nettet, skal du i nogle tilfælde godkende med så kaldt to-faktor-godkendelse.

Hvad er to-faktor-godkendelse?

Det er en godkendelse, hvor man skal bruge to ting, for at identificere sig.

  • noget man har (fx mobilbank eller betalingskort)
  • noget man ved (fx en personlig kode)
  • noget man er (fx Face-ID eller fingeraftryk)

I praksis kan det fx være:

  • Kort + MitID
  • Kort + sms-kode + kodeord
  • MobilePay-app + Face-ID/Touch-ID på telefonen

Hvorfor to-faktor-godkendelse?

Når der skal bruges to ting for at godkende et køb, er det sværere for svindlere at misbruge fx kortoplysninger. De to faktorer er med til at sikre, at det ER dig, der er ved at købe varen.

Derfor er det et EU-krav, at betalinger på nettet skal godkendes med to sikkerhedsfaktorer. Målet er at undgå stigende svindel med onlinebetalinger.

Sådan gør du: Der er to metoder

Når du handler på nettet, kan du enten godkende med NemID eller med sms-kode + et kodeord. Betaler du med MobilePay eller Apple Pay er der allerede to-faktor-godkendelse på dit køb, og derfor møder du ikke yderligere to-faktor-godkendelse.

Metode 1:
Godkend med NemID

Du bliver automatisk bedt om at godkende med NemID, som du kender fra mange andre sammenhænge. Du skal bruge NemID nøgleapp til godkendelsen.

Indtast bruger-id og adgangskode til NemID:

img

Send anmodning til NemID-appen på din mobil/tablet og godkend:

img

Hvis du bruger NemID Nøglekort i stedet for NemID-appen, så ser skærmbilledet sådan ud:

img

Metode 2:
Godkend med sms-kode og kodeord

Du kan også godkende med et kodeord og en engangskode, du modtager på sms. Det kræver, at du registrerer dit mobilnummer og et kodeord til dine betalingskort.

Registrer dit betalingskort
(Du skal bruge MitID)

Opret et personligt kodeord:
Hvis du har et mobilnummer tilknyttet kortet, vil du blive anmodet om at oprette et kodeord på 6 karakterer til brug for handel på nettet. Det sker automatisk, når løsningen er taget i brug, via link til skærmbilleder fra Nets. Du skal bruge MitID, når kodeordet vælges.

img

Tilknyt dit mobilnummer:
Hvis banken har dit mobilnummer registreret, er dit kort automatisk tilmeldt. Hvis ikke, vil du blive bedt om at gøre det i forbindelse med dit køb. Du kan ikke tilmelde et mobilnummer til et betalingskort, der ikke er udstedt til dig.

img

Sådan godkender du en betaling:
Når du har indtastet dine kortoplysninger, får du vist et skærmbillede, hvor du skal indtaste dit personlige kodeord sammen med engangskoden, som du modtager på SMS. Hvis du ikke modtager en SMS, så klik på ‘NemID’. Herefter kan du godkende betalingen med NemID.

img