Køb

Det er en stor beslutning at købe bolig, og sandsynligvis også en af de største økonomiske beslutninger, du kommer til at tage i dit liv.

Det er en kompleks proces med begreber, udtryk og beregninger – særligt hvis du er førstegangskøber.

Din rådgiver er din tovholder i processen. Men inden du går ud og forelsker dig i en bolig, er det godt at vide, hvad økonomien egentlig rækker til.

Sådan er processen

Start i banken

Kontakt din rådgiver inden du for alvor går i gang med boligjagten. Din rådgiver kan hjælpe dig med at regne på, hvad du har råd til.

Du kan også prøve Totalkredits beregner, hvor du kan få en indikation af beløbet.

Totalkredit beregner

Når du er godkendt i banken

Når du og din rådgiver har afstemt, hvad du kan købe for, starter processen med at finde drømmeboligen.

Inden du underskriver købsaftalen, er det vigtigt, at alle relevante dokumenter sendes til din rådgiver. Vi anbefaler desuden, at du altid betinger handlen af både bankens og en advokats godkendelse.

Du kan låne op til 80% af din ejerboligs værdi som realkreditlån (75% ved sommerhus). Resten skal finansieres med egen opsparing (min. 5%) og lån i banken. Lånene tilbydes mod pant i fast ejendom. 

Variabel eller fast rente på realkreditlånet?

Vi tilbyder en bred vifte af muligheder for finansiering af din bolig, der ofte indeholder både realkreditlån og boliglån. Der er mulighed for lån med fast rente eller variabel rente – med og uden loft over, hvor meget renten kan risikere at stige.

Boligprodukter i Nordjyske Bank

Mulighederne er mange, og din rådgiver hjælper meget gerne med at finde den bedste løsning for dig.

En af fordelene ved fast rente er, at ydelsen ikke påvirkes af renteændringer. Til gengæld betaler du også lidt mere i rente for at få denne sikkerhed.

Derudover har du mulighed for at omlægge lånet til et nyt med en lavere ydelse eller restgæld, hvis renterne ændrer sig.  Den faste rente beskytter ligeledes din friværdi i tilfælde af en rentestigning, og hvor lånet efterfølgende skal indfries (feks. ved salg af din bolig). Ved en rentestigning vil boligpriserne typisk falde, men det samme vil indfrielseskursen på dit lån. Der er derfor en lavere risiko for, at boliggælden overstiger boligprisen end på andre lånetyper.

Såfremt du vælger et fastforrentet realkreditlån, anbefaler banken altid, at du laver en kurssikring af dit lån.

En kurssikring er en aftale om at sælge en bestemt mængde obligationer til en forud fastsat kurs på et forud fastsat tidspunkt. Dette sikrer, at du får det aftalte låneprovenu og den forventede ydelse.

Ved et lån med variabel rente får du en lavere rente og dermed en lavere ydelse i forhold til et lån med fast rente. Der er ligeledes større fleksibilitet, da du kan justere i løbetid og afdrag undervejs. Hvordan fleksibiliteten er, afhænger af hvilken lånetype med variabel rente, du vælger.

Din rådgiver vil kunne hjælpe dig med beregninger og yderligere information på de forskellige lånetyper, således at du får valgt det lån, som er det rigtige for dig.

Hvad er realkreditlån?

Totalkredits film fortæller yderligere om realkreditlån. Se filmene her:

Hvad er et realkreditlån?

Fast eller variabel rente?

Hvad er bidrag?