Banken er et af de pengeinstitutter i Danmark, der optager flest elever, og det er der mindst to gode grunde til. Det siger Berit Nørskou Pedersen, som er HR-chef i banken.
- Først og fremmest har vi mulighed for at præge vores elever med bankens ånd, når vi ansætter dem direkte fra HHX eller andre ungdomsuddannelser. Dernæst er en stor del af bankens opland tyndt befolkede områder. Det er således begrænset, hvor mange potentielle medarbejdere, der bor så tæt på, at det er realistisk at rekruttere alle dem, vi skal bruge. Derfor uddanner vi vores medarbejdere selv.
Banken tilbyder tre indgange til uddannelsesforløbet, men uanset hvordan man kommer ind, ender man som bachelor.
- Når de unge mennesker spørger, om der er mulighed for at videreuddanne sig i banken, så er svaret, at det ikke alene er en mulighed – det er et krav. Vi ønsker, at alle skal afslutte deres grunduddannelse på bachelor niveau. Så når man indgår en elevkontrakt med os, siger man ja til 6 års uddannelse ved siden af det betalte job. Men så får man også hele tre ting på en gang: En erhvervsuddannelse, en bachelorgrad og løn under hele forløbet, fortæller Berit Nørskou Pedersen.
Som finanselev i banken skal man i det hele taget både være flittig og fleksibel.
- Under uddannelsen rokerer eleverne som udgangspunkt hvert halve år mellem afdelinger og lokationer, så de hver især får den bedst mulige uddannelse. Rokeringerne aftales individuelt ud fra afdelingernes ønsker, elevens bopæl og egne ønsker samt en vurdering af, hvor langt eleven er i sit forløb. Den individuelle håndtering sikrer, at eleverne slutter de seks års uddannelse på samme niveau.
Som udgangspunkt skal alle prøve at være både på hovedkontoret og i en afdeling. Man kan også godt begynde i Frederikshavn og ende i København, hvis man ønsker det. Banken ser positivt på medarbejdernes flytteønsker, men det kan selvfølgelig ikke altid lade sig gøre fra den ene dag til den anden.