Omvendt forældrekøb

Et omvendt forældrekøb, altså hvor en søn eller datter køber en bolig til deres forældre, kan være en god investering for både forældre og børn.

Man kan altid diskutere om omvendt forældrekøb er en attraktiv eller risikabel investering, og dette kan tiden kun vise.

Derfor bør nytteværdien for forældrene/barnet også altid være den væsentligste parameter for et omvendt forældrekøb.

Der er dog ingen tvivl om, at tiderne pt. er meget gunstige for omvendte forældrekøb. Den lave rente og de gode lånemuligheder gør det muligt for mange at købe en ekstra bolig til deres forældre.

Hvis man ønsker at overdrage værdier til sine børn eller flytte i en mindre bolig, kan et omvendt forældrekøb være en mulighed.

Som forælder kan du enten sælge din eksisterende bolig til et eller flere af dine børn og derefter bo til leje hos dem. Eller dit barn/børn kan købe en lejlighed/hus, som du efterfølgende lejer.

Hvis du overdrager din eksisterende bolig til dine børn, skal du være opmærksom på de gældende arveregler. Vi anbefaler, at du søger juridisk rådgivning for at få afklaret dette punkt. 

Hvilke fordele er der for børn ved et omvendt forældrekøb?

Med et historisk lavt renteniveau er det relativt billigt at finansiere en udlejningsbolig til sine forældre.

Hvis man som forældre overdrager sin aktuelle bolig til sine børn, er der gode muligheder for en skattefri overførsel af værdier fra forældre til børn. SKAT er som udgangspunkt forpligtet til at acceptere en salgspris på en ejendom på op til 15% under den offentlige vurdering. Dog er der visse krav, som skal være opfyldt, og vi anbefaler derfor, at du søger juridisk bistand.

Du betaler ikke ejendomsværdiskat, da du lejer boligen ud. 

Hvilke krav stiller banken til økonomien hos børn?

Som køber skal du godkendes i banken, og vi anbefaler derfor, at du tager en snak med din rådgiver, som kan hjælpe dig med at skabe et overblik over, om du kan lave et omvendt forældrekøb.

Du kan låne op til 80% af ejerboligens værdi som realkreditlån (75% ved fritidshus). Resten skal finansieres med egen opsparing (min. 5%) og lån i banken. Lånene tilbydes mod pant i fast ejendom.

Du skal ligeledes have tilstrækkelig luft i økonomien for at kunne foretage et forældrekøb.

Vi anbefaler, at du kontakter en revisor, som kan hjælpe med at udarbejde et regnskab over driften af boligen, og som ligeledes kan hjælpe med selvangivelsen. 

Hvad er fordelen for forældrene?

Den økonomiske fordel for forældrene ligger i forældrenes status som lejere. Som lejer har du mulighed for at søge boligydelse/boligsikring.

Læs mere om fordele og ulemper under forældrekøb