Logo
Kundecase - Hestebønner

Case: Meelunie GPI A/S

Danske hestebønner bliver en del af den grønne omstilling

Danske hestebønner bliver en del af den grønne omstilling.

Ringkjøbing Landbobank er finansiel partner for Meelunie GPI A/S, som er i gang med at bygge en proteinfabrik ved Hedensted i Østjylland. Fabrikken skal producere proteiner baseret på danskavlede hestebønner, og det er der en række fordele ved, fortæller Lars Dahl Laursen, som er adm. direktør for selskabet.

- Vores fabrik vil bidrage til den grønne omstilling ved at producere proteiner, der belaster miljøet mindre end kød og importeret soya. Soya er den klart vigtigste kilde til planteprotein, men den er problematisk, fordi den skal sejles fra Syd- eller Nordamerika. Noget af den skal endda omkring Asien for at blive forædlet, før den bliver sendt videre her til Europa. Og så kræver dyrkning af soya også mere og mere plads, hvorfor den får skylden for en del af den skovrydning, der finder sted i Sydamerika.

Derfor er der fokus på, hvordan vi selv kan dyrke proteinrige afgrøder i Danmark.


- Valget af hestebønner skyldes, at de nærmest ikke har nogen smag, når de har været igennem vores licenserede proces, og det er en væsentlig driver. Det betyder, at kunderne selv kan styre smagen ved hjælp af de smagsgivere, de vælger for deres produkt.

Hestebønnen er en grøn plante, som optager kvælstof fra luften. Det gør den miljørigtig og velegnet som vekselafgrøde i landbruget. Bønnerne leveres af Hornsyld Købmandsgård, som indgår kontrakter med danske landmænd om at avle dem. Hvis den danske høst er utilstrækkelig, kan der indkøbes bønner fra England og Baltikum.

- Slutresultatet bliver et produkt med et stærkt reduceret CO2-aftryk pr. proteinenhed, men for vores kreditgivere er det mest overbevisende ved projektet, at produkterne kan afsættes. Projektet ejes 50 % af danske investorer og 50 % af Meelunie, som er et over 100 år gammelt hollandsk handelsselskab. Meelunie aftager hele produktionen.

Finansiering af projektet sker i samarbejde med Danmarks Grønne Investeringsfond og ejerne, som bl.a. er Siccadania A/S i Birkerød. Siccadania A/S skal levere fabrikken.

Meelunie fabrik

Lars Dahl Laursen, adm. direktør for Meelunie GPI A/S

"Banken er meget jysk – den siger tingene, som de er, og afstemmer forventningerne. Og der kommer meget hurtig respons, når der er et eller andet."

Kundecase - Hestebønner

Finansiering af projektet

Vi opfattede hurtigt projektet som solidt

claus-og-christian

Lånesagen håndteres i Ringkjøbing Landbobank af Claus Løwe Theil og Christian Adamsen. For dem begyndte sagen med en henvendelse fra en rådgiver, som var hyret ind til at skaffe finansiering af projektet.

- Vi opfattede hurtigt projektet som solidt, fordi afsætningen er sikret på forhånd. Vi så også positivt på, at Danmarks Grønne Investeringsfond er med om bord. Dem har vi i forvejen et tæt samarbejde med om finansiering af bl.a. biogasanlæg. Vi er derfor godt tilfredse med, at vi blev valgt som finansiel partner, fastslår Claus Løwe Theil og Christian Adamsen i enighed.

Lars Dahl Laursen er glad for samarbejdet med Ringkjøbing Landbobank.


- Banken er meget ligetil og i øjenhøjde. Man møder meget få forskellige medarbejdere, og det gør det nemmere, fordi man ikke skal forklare forfra hele tiden. Banken er meget jysk – den siger tingene, som de er, og afstemmer forventningerne. Og der kommer meget hurtig respons, når der er et eller andet.


Når fabrikken står klar, vil den beskæftige 25 medarbejdere. Et af kriterierne for at placere fabrikken i Danmark og i Østjylland har været, at der her er adgang til dygtig, stabil og veluddannet arbejdskraft.

Fire fødevareprodukter og to biprodukter

Når fabrikken er i drift, kommer der fire forskellige fødevareprodukter ud af hestebønnerne:

  • Protein A, som er uopløseligt og kan fungere som køderstatning i f.eks. burgere
  • Protein B, som er opløseligt og kan bruges til f.eks. sportsdrikke og som æggeerstatning
  • Stivelse, som f.eks. kan bruges til produktion af glasnudler
  • Fibre, som har stærke ernæringsmæssige egen skaber ved produktion af f.eks. køderstatning

Herudover kommer der to biprodukter:

  • Melasse, som f.eks. kan bruges til dyrefoder eller produktion af biogas
  • Skaller af bønnerne. Her er anvendelsen ikke lagt fast endnu, men biogas og forbrænding er to muligheder

Lars Dahl Laursen